M’agradaria fer-vos una reflexió personal sobre la vacunació que reben les nostres estimades mascotes.

Les vacunes sens dubte són imprescindibles per evitar que les nostres mascotes es contagiïn de malalties potencialment mortals o greus, sense oblidar que algunes d’aquestes vacunes són necessàries per protegir-nos també a nosaltres de certes zoonosis* com la Ràbia o la Leptospirosis. 

En quant a la vacunació dels cadells no hi ha cap dubte, la relació risc/benefici és clar, la mortalitat disminueix moltíssim si estan correctament vacunats. Per això existeix un protocol de vacunació ben establert i estandaritzat. Però un cop arriben a ser adults, cal seguir vacunant cada any? Si estan correctament immunitzats, no els estarem sobrevacunant?

La WSAVA (Associació Mundial de Veterinaris de Petits Animals) és la comunitat més important a nivell mundial representada per més de 200.000 veterinaris d’arreu del món, i tracta totes les especialitats que poden beneficiar la salut de les nostres mascotes, una de les quals és la pauta de vacunació. Des de fa uns anys, recomana la revacunació cada 3 anys per a les vacunes essencials, enlloc del reforç anual convencional. Tanmateix per la Ràbia. La vacuna contra la Leptospirosis en canvi si que necessita ser recordada cada any.

Aleshores, com sabrem si el nostre gos/gat necessita aquell any ser revacunat?

Gràcies a les Proves d’Anticossos per Vacunes Essencials (Vaccicheck®) podrem saber si el nostre animaló està ben protegit o si necessita ser de nou vacunat.

I què són? Doncs són unes proves que el vostre veterinari pot fer a la clínica per determinar si al vostre animal té prou defenses (anticossos) per protegir-se de les següents malalties:

  • Gos: Hepatitis, Parvovirus, Moquillo.
  • Gat: Panleucopenia, Herpesvirus, Calicivirus.

Aquestes proves són imprescindibles per poder conèixer l’estat immunitari de l’animal abans de ser vacunat i determinar si necessita ser revacunat o no. D’aquesta manera podrem modificar el programa de vacunació de forma individualitzada.

I quins beneficis ens pot aportar aquesta nova pràctica?

  1. Cadells: comprovar que estiguin ben protegits després de completar la pauta de primovacunació.
  2. Adult sense historial conegut: valorar l’estat immunitari d’adults recentment adoptats els quals no sabem si han estat vacunats anteriorment.
  3. Adult amb historial conegut: valorar si és necessari revacunar o si segueix ben protegit.
  4. Geriàtrics/malalts: evita’ls-hi una vacuna innecessària que els pugui comprometre encara més el seu sistema immunitari. 

La WSAVA recomana fer un control veterinari anual i determinar l’estat immunitari per tal de valorar si la vacuna és necessària.

Cada cop estem més conscienciats en el benestar de les nostres mascotes i en l’atenció preventiva de forma individualitzada. No es tracta no vacunar o de vacunar massa, sinó de vacunar quan sigui necessari.

*Zoonosis: malaltia infecciosa que es transmet de manera natural dels animals a l’ésser humà, i viceversa.